Egy újabb jubíleum apropóján….

Kedves vitorlázást kedvelő Barátaink!

Újabb mérföldkőhöz érkeztünk. Közösségi oldalunkat közel két hónapja indítottuk, s azóta formálódik a mi kis vitorlázást kedvelő táborunk. Bármilyen hihetetlennek is tűnik, de ennyi idő alatt elértük a háromezret meghaladó lájkolói tábort. A növekedés üteme számunkra is meglepő volt, ámbár sokat tettünk azért, hogy mind többen kövessenek vagy osszanak meg bennünket.

Rengeteg tartalmat készítettünk. Hétről-hétre gyűltek a vitorlázáshoz kapcsolódó bemutatóink, oktató anyagaink, cikkeink és videóink, amelyeket mankóként ajánlunk kezdő vitorlázóknak vagy éppen jópofa, tanulságos olvasmányoknak, amikben még a profi hajósok is magukra ismerhetnek vagy nosztalgikus érzéseket ébreszthetnek azokról az időkről, amikor még ők is csak tanulták ezt a csodálatos sportágat és szabadidős tevékenységet.

Sokféle visszajelzést kaptunk az indulás óta eltelt időben. Többségük nagyon pozitív volt, amelyek megerősítettek bennünket, hogy jó úton haladunk. Érdekesnek és tanulságosnak találják követőink a rendre megjelenő új témaköröket és a részletesen kidolgozott olvasmányokat. Van munka bőven a tartalom gyártással, de a biztató szavak és visszacsatolások tartják bennünk a hitet. Deklarált célunk, hogy a követői tábor folyamatos növekedése mellett (év végéig egy tízezres közönség) megpróbáljuk átlépni a saját árnyékunkat is és a VITORLÁSZOK projektet kiegészítsük további, hézagpótló funkciókkal. Kicsit korai még ezt részletesen kifejteni, de terveink szerint a havi videó blogunkkal egyéb, életmóddal és szabadidővel foglalkozó médiákat is megkeresünk illetve tevékenységünket kiegészítjük charter szolgáltatásokkal és – ha lesz rá igény –  rövid, egyszerre kis csoportoknak szóló, célirányos tantermi, de gyakorlati tartalmakra fókuszáló oktatással is. A VITORLÁSZOK oldal főprofiljának megtartása mellett szeretnénk extra tartalmakat is kínálni, melynek keretein belül exkluzív, vitorlás életérzéshez és életvitelhez kapcsolódó termékek tesztelésének is helyet kívánunk adni.

A visszajelzések között persze voltak aggodalmaskodó felhangok is. Amelyek azt ismételgették, hogy az oldal megalapozatlan magabiztosságot ad majd a vitorlázással behatóbban csak mostanság foglalkozó érdeklődőknek, s hogy papírból nem lehet megtanulni vitorlázni és felbátorodva esetleg felesleges vészhelyzetbe kerülhetnek valós körülmények között. Mi ezeket a visszajelzéséket készséggel tudomásul vettük, s ennek hatására talán még jobban kidomborítottuk a hivatalos jogosítványok (belföldi, kedvtelési célú kishajó vezetői illetve tengeri) megszerzésének fontosságát, ahol az elméleti tanfolyamot  és gyakorlati oktatást strukturált körülmények között kaphatják meg a tanulók. De egy tanfolyam még önmagában nem készít fel egy hajóbérléshez kapcsolódó minden egyéb fázis megfelelő elsajátítására és kezelésére. Hiszen ez folyamat nem csak a vitorlázási ismeretekről szól. Fontos persze, de az csak a jéghegy csúcsa. Egy sikeresen letett vizsga nem jelent képzett hajóskapitányi kvalitásokat, inkább csak egy értékes papírt. A tapasztalatot ettől a pontról kétféleképpen lehet megszerezni: az egyik egy drága, bár nagyon hatékony úgynevezett manőver tréning, amikor üzemi körülmények között, többed magunkkal „élesben”, hivatásos kapitány társaságában tapasztaljuk meg a vitorlázás csínját-bínját és van egy másik, amikor a tevékenység minden területét a maga összetettségében tekintjük át, tárgyaljuk annak minden összetevőjét és a legfontosabb dolgokra a figyelmet felhívva megfontolt, de önálló próbálkozásra biztatjuk a vitorlázással még csak most ismerkedő társainkat. És erről szól a VITORLÁSZOK projekt.

Ahogy írtuk: vitorlázni nem kötelező mindig és minden körülmények között. Például akkor, amikor az időjárás nem alkalmas, de lehet követni a időjárás előrejelző portálokat, hogy mikor, milyen idő/szél/hőmérséklet várható, így nem érnek senkit váratlanul a rendkívüli események.

Ha elfogadjuk és alkalmazzuk azokat a tanácsokat, amelyeket tőlünk tapasztaltabbaktól kapunk, akkor nyert ügyünk van. Az élet- és vagyonbiztonság a legelső helyen áll.

2017-es szezonunkat április elején sikeresen megkezdtük, első túránk a Kornati-szigetekhez vezetett. Az útról sok írásos anyag és videó született. Olyanokat is készítettünk, amelyek az egyes, korábban már tárgyalt témákhoz illeszthetőek, látványos illusztrációként. Ezek hamarosan megjelennek a közösségi és a hivatalos weboldalon is. Legközelebbi utunk június elején lesz, az úti cél még nem tisztázott, de erről időben értesítünk majd mindenkit. Újra lesz ajándéksorsolás is, ahol egy értékes víz- és ütésálló telefont fogunk regisztrált tagjaink között kisorsolni. De ehhez regisztrálni szükséges.

Végezetül engedjétek meg, hogy azt kérjük: ha tetszik, amit csinálunk, akkor továbbra is támogassatok, biztassatok, kövessetek és osszatok meg bennünket.

Következő jubíleumi értekezésünk az ötezredik lájkolónk után érkezik. Reméljük hamarosan.

Jó szelet kívánunk!