Vitorlászok hajós alkoholfogyasztási kisokos

Mindenekelőtt – szögezzük le: hajót csak józan ítélőképességünk teljes tudatában vezessünk. Ittasan semmilyen jármű kormánya mögé ne üljünk és feleslegesen ne veszélyeztessük magunk vagy mások testi épségét. Ne kockáztassunk, továbbá, egy jelentős anyagi kárt – amit a biztosító nem fog fedezni, amennyiben kiderül, hogy nem “voltunk a helyzet magaslatán” amikor a baleset történt.

Viszont, ha betartjuk ezeket a szabályokat, és kulturáltan, mértékkel és átgondolva fogyasztunk, akkor nyugodtan kijelenthetjük: a hajózáshoz, vitorlázáshoz, egy mérsékelt alkoholfogyasztás hozzátartozik és csak még jobbá tudja tenni a hangulatot. A kapitány csak alkoholmentes italokat fogyaszt napközben, mivel ő felel a hajóért és a legénységért. Ő majd a kikötőbe érve lazíthat, amikor megbizonyosodott a hajó helyes lekötéséről és arról, hogy a csapatból mindenki tudja mi a további dolga az estére/délutánra. Így ez a cikkünk leginkább a legénységnek szól!

Persze nem mindegy az sem, hogy mit, mikor és mennyit iszunk. Ehhez próbálunk meg itt adni egy rövid útmutatót.

Sör, bor

Mi nem vagyunk nagy sörfogyasztók, abból inkább a citromosat választjuk, mivel rendkívül alacsony az alkoholtartalma, ugyanakkor jól hidratál a meleg nyári napokon, és frissítőnek sem utolsó. Ezt egész nap lehet fogyasztani, nem száradunk ki és ha valamivel kísérni akarjuk a röviditalt – akkor ezzel tegyük. Jók a különböző mexikói világos sörök is, azoknak is kicsi az alkoholtartalma.

A komolyabb borokat általában esténként vesszük elő, napközben egy-két könnyű fröccs belefér, fehér vagy rozé borból.

Édes italok

Személy szerint óva intek mindenkit édes italok, likőrök, cherry-k és társaik fogyasztásától, mivel ha egy komolyabb hullámzással találkozunk, ezek gyakran felkavarodnak a gyomorban és rosszullétet okozhatnak. Az édes italokat fogyasszuk otthon, vagy a karácsonyfa alatt.

Kedvenceink

És akkor jöjjenek a mi kedvenceink, tetszőleges sorrendben. Több mint 25 hajóbérlésünk során eddig ezek okozták a legkevesebb problémát, viszont stabil szinten tartották mindenki vérében az alkohol fokot és ezzel együtt a hangulatot is:

Pálinka

Ahogy Misi is írta a hajónaplóban, amikor átveszünk egy hajót, még mielőtt elindulnánk, minőségi, leggyakrabban házi pálinkával koccintunk, rituális jelleggel. Néha ebből a tengerbe is jut, így tisztelegve a tenger istene, Poszeidon előtt. Egy korty jó pálinka felfrissíti a keringést, és felrázza a tengerészt, étkezések előtt pedig felbecsülhetetlen. Kísérőnek szigorúan vizet iszunk, vagy még azt sem.

Whisky (whisky-cola)

Néha tisztán, de leginkább koktél formájában szeretjük, az ú.n. whisky-cola, tetszőleges arányban, de leginkább egy ujjnyi alkohollal, hogy ne fáradjunk el túl gyorsan, és többet el tudjunk fogyasztani belőle. Mindig szoktunk belevágni lime-ot, ami úgy az igazi, ha a félbe, vagy negyedbe vágott gyümölcsnek a húsát is beirdaljuk, és bele is facsarjuk egy részét az italba. Ha olyan szerencsénk van, hogy jégszekrény is van a hajóban, a jégkocka már csak hab a tortán.

Becherovka (ala’ beton)

Ha éppen nem csúszik a whisky, akkor jöhet a beton. Az eljárás ugyanaz mint az előző koktélnál, csak ez Becherovkával készül és egy kicsivel kevésbé itatja magát – néha ez sem jön rosszul!

Az ilyen egyszerűbb koktélok azért jók, mert lassabban készülnek el  – és lassabban is fogynak – mint egy kitöltött kupica és mindig van feladat a hajón – kisorsolni ki fogja a következő kört keverni. Lehet osztályozni a keverék arányát – ki csinálta a legjobb italt aznap és ezzel komoly szociális programmá fejleszteni az iszogatást.

“Ha most azonnal bevonjátok a vitorlákat, mindenki kap egy becherovka-tonicot!” – ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal lehet élni a legváltozatosabb helyzetekben.