Hajónapló: Rovinj / Unije / Ilovik / Brijuni / Rovinj – 2. rész

Harmadik nap

2016. szeptember 13.

Újabb békés éjszaka. Inspiráló reggel. Megerősödő szél, öblön kívül félreérthetetlenül fodrozódó hullámok, haragos, sötét vízfelszín.

Cél a Brijuni szigetek, ami amellett, hogy jelentős távolságra van arról híres, hogy a hírhedt jugoszláv diktátornak volt a nyaralószigete, ahol idejének jelentős részét töltötte, vendégül látva a világ vezető politikusait és más hírességeket. Az exkluzív hely mára nemzeti park, turisták előtt nyitott, kizárólag hajón megközelíthető.

Távolság odáig 47 mérföld. Sok. Talán feleslegesen is sok. Időben kell indulni. A szokásos reggeli tevékenységek után  a 10 óra már a nyílt vízen ér bennünket. Viharos a szél, jelentősek a hullámok is. A jó hír, hogy a közel 11-12 csomós szél magas menetsebességgel kecsegtet vitorlázva is. Nagyjából 7 mph/óra tempóban haladunk és viaskodunk a hullámokkal. Fontolóra vesszük, hogy kikötjük magunkat, mivel a hajó dőlése már túl van a komfortzónánkon, bár ezt később megszokjuk. Kialakul a bizalom a hajó irányába. Nagy tömegű a tőkesúly, ami jelentős forgatónyomatékot képez, nem engedi a hajót elborulni.

Lassan telik az idő, muszáj iszogatni. Ezúttal whiskey – kóla a kínálat, abból fogyasztunk. Hajót alig látunk, gyakorlatilag magunk vagyunk a vízen. 12 óráig. Ekkor egy járőröző rendőr yacht kerül a közelünkbe. Int, hogy álljunk meg. Ez vitorlával nem is olyan könnyű, pláne nem megy gyorsan. Hamar bevonjuk a vitorlákat, miközben a hajót szélbe kormányozzuk. Lassulunk. Megállunk. A rendőrcsónak ránk köt. Menekülteket keresnek. Nem találnak. Iratokat hosszan ellenőrzik, majd keresztkérdéseket tesznek fel. Senki nem lett okosabb, ők sem. Elment viszont 45 perc, bár menet közben készült 3-4 remek felvétel az eseményről. Alkohol teszt nem volt.

Muszáj belehúznunk. Motorra váltunk. Jobb a tempó, kényelmesebb az út, nem dől annyira a hajó. Délután 4 órakor megkockáztatjuk, hogy enni kellene valami meleget. A hajót lelassítjuk, robotpilótát egy csendesebb, partközeli rész megközelítéséhez programozzuk. Itt nyugodtabb a víz, bár nem sokkal. A menü hamburger. Dávid pucol, szel, vág, kever, fűszerez és süt. Nem könnyű a hullámos vízen, de a sütő, mint giroszkóp egyenesen tartja a teflont, ezáltal óvja a sülő húst. Elkészül, megesszük. Nagyon tápláló. Dávid egynél megáll, én 2-öt vállalok.

Brijuni már közel. Az utolsó szakaszon csak motorozás. Telefonon bejelentkezünk előre, várnak bennünket. A kikötőben néhány hajó vesztegel. Melléjük állunk. A nap is kisüt közben, melegszik a levegő, csillapodik a szél. Időben vagyunk.  Bejelentkezünk, hajópapírokat leadjuk. Másnap, fizetést követően majd mindent visszakapunk. Lehetőség van a sziget bejárására elektromos golfkocsikkal. Megragadjuk az alkalmat. Kellemes program. Fantasztikus a sziget. Harsány, örökzöld vegetáció, római kori romok, úszásra alkalmas csendes öblök, vadaskert. Még struccok meg zebrák is. Isteni, melengető napsütés.

Jólesik a kávé és pelinkovac a szálloda teraszán a víz mellett. Naplemente. Megint motiváltak vagyunk. Újra mások a dimenziók.

Vacsora a hajón, könnyű iszogatás, filmnézés.

Negyedik nap

2016. szeptember 14.

Elindul a túránk utolsó napja. Közel van Rovinj, nem kell kapkodni. Belefér egy reggeli kávé megint az szálloda bárjában. Az események gyorsulnak. Hajópapírokat elhozzuk, az útleveleket kis híján ottfelejtjük. Ez csúnya lett  volna. Időt rabló visszahajózni érte.

Rovinjba az út fájdalommentes, nem vitorlázunk. Utolsó napon általában nem keressük a bajt, ha addig nem tört el az árbóc vagy nem szakadt szét a vitorlavászon akkor maradjon is így.

A tankolás sem problémás. Nincs előttünk senki, azonnal oda tudunk tolatni. Kutas nincs, ketten rögzítjük a hajót.  Innen már csak 10 perc a yacht kikötő. Szél nem jelentős, nap már nem süt és a távolból viharfelhők gyülekeznek. Távoli dörgések hangjai. Jól időzítettünk. A hajót alig kötjük le, már szemerkél az eső. Jól állunk idővel. Úgy döntünk a hajón ebédelünk, hazaindulás előtt. Szűzérme maradék, forrósítva, krumplival. Mire a fogást feltálaljuk már ömlik az eső.

Ebéd után egy üveg borral gyorsítjuk a hajóátvételt, ezúttal búvár nem jön. Megbíznak bennünk. Jogosan.

A túra jól sikerült, veszélyhelyzet nem volt, a hajót épségben hoztuk meg, de jelentős tapasztalatokkal gazdagodva.

3,5 napot voltunk vízen, közel 200 tengeri mérföldet tettünk meg, 2/3-át vitorlával. Szép élmény volt. Ezt senki nem veheti el tőlünk!