Bevásárlás – amit magunkkal kell vinni

Már előzőleg is írtam arról, hogy a jól sikerült vitorlás túra egyik titka a megfelelő előkészület. Ezért fontos rögtön az elején eldönteni, hogy az alatt a pár nap, egy hét illetve – egyes esetekben – több hét alatt, amit a hajón töltünk, hogyan és hol fogunk étkezni, milyen lesz az étterem/hajón főzés arány, mit szeretnénk és mikor enni és inni.

Már az elején igénybe vehetjük azt a lehetőséget, hogy a charter cégnek elküldjük a bevásárló listát, amit előzőleg a csapattal egyeztettünk, és ők elvégzik helyettünk a bevásárlást, esetleg be is tárolják a hajóba az élelmiszereket és italokat. Ez az opció – bár kétségen kívül kényelmes, és rengeteg szabad helyet jelent az autó csomagtartójában – gyakran igen drága, minden egyes megvásárolt tétel minimum 2-es szorzóval fog megjelenni a végszámlán, és ez rendjén is van így – a kényelem mindig pénzbe kerül.

A másik, sokkal gyakoribb lehetőség, hogy a bevásárló lista alapján, amit a csapat egyeztet az elutazás előtt minimum egy héttel, a legénység kijelölt tagja elvégzi a bevásárlást – és utána a költségeket szétosztja igazságos arányban.

Íme egy ízelítő abból, mit szoktunk felvenni egy három-négy napos hajózás bevásárló listájára:

 • Reggeli: érdemes vinni csomagolt felvágottakat, sajtot, sütőben kisüthető (elősütött) kenyereket és kiflit, vajat, mustárt, majonézt
 • Zöldség: vigyünk változatos zöldségeket magunkkal, hogy a hajózás során megfelelő szinten legyen szervezetünk vitamin tartalma (is). Bár a skorbut az ilyen rövid utakon nem fenyeget, mindenképpen törekedjünk az egészséges étkezésre, főleg az iszogatás ellensúlyozására.
 • Hús: három napos hajózás esetén 3 főétkezéssel számolhatunk (a többi reggeli, uzsonna illetve étterem), mi általában húsételeket készítünk, olyan körettel, mint krumpli vagy tészta. A húsokat érdemes lefagyasztva vinni, mert még abban a szerencsétlen esetben is, ha a hajón nincs külön fagyasztó rész, elállnak 3 napig a hűtőben. A nagyon egzotikus húsokat is érdemes kerülni, mi a sertés/marha/vadhús vonalon mozgunk.
 • Hal: a tengerre megyünk, teljesen felesleges vizet vinni az óceánba, a helyi halászok ellátnak minket friss áruval.
 • Édes-sós: mindenképpen jól jönnek, csokoládé, keksz, chips, energia szeletek.
 • Ásványvíz: ezen soha ne spóroljunk! A hajó tartályaiban lévő édesvíz fürdésre és mosogatásra elegendő, de nem ivóvíz minőségű. Nyugodtan számolhatunk napi 1-1,5 ásványvizes palackkal személyenként. Mi egyaránt szoktunk vinni szénsavas és szénsavmentes vizet, a szénsavas gyakran jön jól, ha a nagy hullámok miatt háborog a kezdő matróz gyomra, valamint fröccshöz is elengedhetetlen.
 • Üdítő: erősen ajánlott, koktélokhoz is jól jön.
 • Alkoholos italok: itt mindenki saját ízlése szerint döntsön. Fontos megtalálni a megfelelő mértéket a rövid/hosszú italok között, és a hajóra szállítandó mennyiségben is az arany középutat. Miközben ezt a pontot írtam, rájöttem, hogy olyannyira szerteágazó téma, hogy érdemes neki egy külön bejegyzést szentelni. Íme, a Vitorlászok hajós alkoholfogyasztási kisokosa!

Ami nem az élelmiszer kategória, de rendkívül hasznos lehet:

 • Törlőrongy (minimum 2), szivacs, mosogatószer – charter cége válogatja, hogy adnak-e ilyen felszerelést a hajóhoz, de higgyék el, hogy nagyon kellemetlen azon tanakodni, vajon melyik ruhadarabunkat áldozzuk fel a konyhában…
 • Papírtörlő, szalvéta, zsebkendő
 • Elsősegély készletet teljesen felesleges vinni, mivel a hajók nagyon gazdagon el vannak látva ilyen felszereléssel, viszont minden gyógyszert, amit esetleg a legénység tagjai szednek, fájdalomcsillapítót, rosszullét elleni tablettákat érdemes tartani magunknál
 • Elemlámpa – mindig van a hajón, de nem árt egy saját, jól bejáratott darab
 • Telefon töltő – a nyílt vízen nincsenek boltok. Amennyiben nem gondoskodunk időben a különböző töltő kábelekről, hamarosan elérhetetlenek leszünk, és még az időjárást sem fogjuk tudni letölteni telefonunkra. A hajókon szabványos 12 V szivargyújtó csatlakozó van, így az autós töltő tökéletes választás.
 • Saját törülköző – nem a hajó felszerelésének része, mindenképpen vigyünk otthonról, ha bőven van hely a kocsiban, akkor egy kisebb és egy nagyobb is jól jöhet.
 • Pipere készlet – ahogy minden szállodába, ide is hozzunk, a hajó fürdőszobája nagyon jól használható
 • Laptop, tablet – a tablet sokkal praktikusabb és kevesebb helyet foglal. Bőven elegendő, ha csak 1-2 laptop van a hajón esti filmezésre, minden másra ott a tablet és a telefon.