Susak sziget

Susak sziget gyakori úti célunk. Igen jó fekvésű, nyugodt, csendes, emberi léptékű hely. Kívül esik a klasszikus hajózási útvonalakon, még nyáron sem keresik sokan fel.

Elhelyezkedését tekintve a Kvarner öböl nyugati részén fekszik, 3 km hosszú és 1,5 km széles szigetecske. Losinj szigetétől 3,8 tengeri mérföldre.  Akár gyalog is körüljárható, bár erre illik rászánni vagy 4 órát. Ettől jobb alkalom nem kínálkozik a hely megismerésére.

Megközelítése bérelt hajóval a legegyszerűbben Krk, Rab vagy Pag szigetéről történik. Menetrend szerinti járatokkal Rijekából vagy Losinj szigetéről lehet ide eljutni.

Mi mindig a  bójás öbölbe érkezünk, lekötés után onnan már malaccal (disznó/boci) 10 perc alatt ki lehet motorcsónakozni a Dragoca öbölben fekvő, hasonló nevű településre, ahol életvitelszerűen kevesebb, mint 200 ember él.  Hangulatos éttermek és kávézók találhatóak itt illetve egy szépen kiépített, napernyőkkel is felszerelt szürke homokos strand is. Ízletes saját boraik vannak illetve a helyi ételkülönlegességek is megérnek egy próbát.

Nagyon barátságos, vendégszerető emberek lakják. Érdemes elidőzni.

Figyelem: a bója öböl bora szél idején nem alkalmas éjszakázásra, észak, észak-kelet felől nem védett a szél viszontagságaival szemben. Lehetőség van 2 bójára is kikötni a forgás elkerülése okán.