Elvárásaink legyenek összhangban a valósággal

Ahogy a cégek viselkedése, etikettje, reakciós ideje és megbízhatósága, úgy a saját magunkhoz való hozzáállásunk is nagyon fontos a bérbeadó cég és a hajó kiválasztása során. Fontos, hogy ne csapjuk be magunkat: az az ajánlat, ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen – általában nem is igaz. Lehet, hogy nem direkt átverés, de csúsztatás, szépítés könnyen lehet, és nagy az esélye, hogy azért kapjuk, mert az adott cég egy olyan hajót próbál elpasszolni nekünk, amit senki más nem akar vinni, illetve amivel problémák vannak.

Lehet, hogy nem direkt átverés, de csúsztatás, szépítés könnyen lehet, és nagy az esélye, hogy azért kapjuk, mert az adott cég egy olyan hajót próbál elpasszolni nekünk, amit senki más nem akar vinni, illetve amivel problémák vannak..

  • ha több ajánlatunk van, és az egyik kirívóan, akár 40-50%-kal olcsóbb a többinél, kezdjünk el gyanakodni, de legalábbis nagyon alaposan járjuk körül a témát. Azok a cégek akik brutális kedvezményekkel kecsegtetnek általában valamiből ki kell, hogy termeljék ezt az összeget: vagy a karbantartás hiányán, vagy a kaucióval történő “trükközésből”.
  • az újabb hajók, jellemzően max 4-5 éves modellek már fel vannak szerelve a következő funkciókkal is: inverter, esetleg generátor, légkondicionáló/fűtő berendezés, GPS minden esetben a fedélzeten elhelyezve, orrsugár kormány, integrált wifi, TV-mp3 lejátszó, nagyméretű fürdőplatform… Ez, természetesen, az árban is megmutatkozik. Viszont, biztosra mondhatjuk, hogy aki egy 0-2 éves hajóval indul el nyaralni, a legritkább esetben számíthat műszaki problémára, megbízhatatlanságra.

  • a régebbi hajók ára sokkal kedvezőbb, és amennyiben azok megfelelő karbantartást kaptak még mindig kiváló élményt nyújthatnak, de számítsunk egy kicsit kevésbbé modern megjelenésre, egy két kopottabb felületre, elhasználtabb felszerelésre. Ha fontos a büdzsé alacsony szinten tartása, mindenképpen válasszunk régebbi hajót.
  • Ha már szűkül a kínálat, és megvan a 2-3 esélyes hajó, nézzük át alaposan az adatlapjaikat, amennyiben valamit nem értünk, vagy nem találunk kérdezzük meg brókerünket, szívesen fog válaszolni. Ugyanúgy segíthet megismerni az adott hajót, ha az interneten hajóbejárásos videókra keresünk rá. Ebben az esetben mindenképpen írjuk oda a keresési feltételek közé a kiválasztott hajó évjáratát, mivel a különböző évjáratok között nagy különbségek lehetnek.
  • Ha azon aggódunk, hogy a charter bróker bevonása növeli a költségeinket – felesleges. Ezeket a cégeket a charter flották üzemeltetői fizetik, hogy minél több minőségi ügyfelet hozzanak nekik. Nekünk viszont elhozhatják a stresszmentes kikapcsolódást és egy hatalmas élményt.

Mi a Vitorlászoknál kizárólagosan a Fix Yachting-gal dolgozunk, és itt megpróbálom összefoglalni azokat a tulajdonságokat, ami miatt rájuk esett a választásunk:

  • gyors reakcióidő – amikor a végső hajókiválasztásnál tartunk egy igen izgalmas folyamat csúcspontját éljük meg. Meglesz a kiválasztott hajó? Olyan áron amit meg tudunk fizetni? Rugalmasak lesznek a feltételek, kicsit korábban is át tudjuk venni aznap? Ezekre a kérdéseinkre partnerünk szinte azonnal, telefonon is tud válaszolni, nem kell hosszú napokat várnunk.
  • rugalmasság – nem mi vagyunk a legegyszerűbb ügyfelek a földön 🙂 a forgatások, hajnali indulások és rövidtávú bérléseink miatt (néha csak 2-3 nap) nagy rugalmasságra van szükségünk a partnertől, és a Fix Yachting teljesíteni tudja a néha lehetetlennek tűnő kéréseinket is.
  • megbízhatóság – amit megígérnek úgy van. Nem szükséges túlmagyarázni, ez alap követelmény egy ennyire bizalmi partneri viszonyban. Ha úgy látjuk, a cég akit készülünk kiválasztani nem teljesíti ezt, ne sokat gondolkozzunk, váltsunk gyorsan.
  • segítség a vízen: ha valami gond adódik a bérlés alatt, a cég, aki segített a hajó kiválasztásában az első kapocs, saját anyanyelvünkön tudunk segítséget kérni. A jó charter bróker akkor is szerez nekünk segítséget, ha az szinte lehetetlennek tűnik!
  • jó személyes kapcsolat – talán az egyik legfontosabb tulajdonság. Ne kelljen összeszorított fogakkal, gyomorideggel hívni a céget minden esetben, ha valamilyen plusz elképzelésünk támad. Ez egy win/win kapcsolat, legyen olyan a hangulat is.